Millennials hebben liever goede leiders dan luxe lunches - FD

Vlak voor de zomer had ik aan mijn eigen ronde tafel een diepgaand groepsinterview met zeven professionals uit de millennial-generatie. Een advocaat, ingenieur, marketeer, accountant, communicatie-expert en twee tech-professionals. uit verschillende werkomgevingen. Met hen sprak ik over goed en eigentijds werkgeverschap/leiderschap. Om de verhalen achter de cijfers te horen.

Want enquêtes en onderzoeken over dit onderwerp vliegen je om de oren, met veelal stellige uitspraken over wat de medewerker zou willen (zie bijvoorbeeld https://fd.nl/economie/1437526/jonge-baanzoeker-maalt-niet-om-duurzaamheid). Maar als statisticus en voormalig HR-directeur roepen dat soort onderzoeken bij mij vooral vragen op. Vragen, die ik in een diepte-interview dan verder wil verkennen. Want een ding is zeker: dé medewerker bestaat helemaal niet.

Bovengenoemd rondetafel-interview was rijk aan input, aan nuance en aan duiding. Met veelzeggende quotes. Waarbij geloofwaardig leiderschap en no-nonsense arbeidsvoorwaarden de rode draad vormen. Dus toen ik in het FD twee daaraan gerelateerde artikelen langs zag komen (over yogalessen en over Pieter Elbers, die samen met KLM zijn vertrekbonus bij de rechter claimde), schreef ik dit stuk in het FD.