Hoe zorgen we ervoor dat 'andersoortigen' zich net zo thuis voelen als 'usual suspects'?

Een inhoudelijk lastig en ook gevoelig onderwerp onderzoekend en met humor tot een niet meer te stuiten beweging maken.

Een grote internationale 'professional services firm' richt zich al een tijdje succesvol op het realiseren van de Sustainable Development Goals van de VN. Met duurzaamheid lopen ze voorop. Maar diversiteit blijkt een ingewikkelder (gevoeliger) onderwerp. Met hulp van een hoogleraar op dit onderwerp hebben de partners van de organisatie zich inhoudelijk verdiept. Maar de stap maken naar actie blijkt nog lastig.

De algemeen directeur zoekt contact naar aanleiding van een opiniestuk van mijn hand in het FD. We gaan in gesprek waarbij ik doorvraag op motieven. Waarom wil je dit? Wat gaat het je opleveren. Realiseer je je dat het ook een hoop ongemak gaat opleveren. De directeur heeft een verhaal dat staat als een huis. En realiseert zich dat voor zo'n traject geen 'road map' bestaat. 

We herkennen in elkaar de behoefte aan een bestendige aanpak, waarbij je gedegen kennis en research combineert met hands-on aanpakken. Op basis van een brede verkenning (dwarsdoorsnede van het bedrijf, ook ten aanzien van kijk op diversiteit) stel ik een onderzoekende aanpak voor waarbij we met alle geïnterviewden, in divers samengestelde werkgroepen gaan inzoomen op vier dominante thema's. Elke groep wordt geleid door een duo, bestaande uit een partner en iemand uit het veld. Deze vier bijeenkomsten leiden tot een aanscherping van de thema's, tot input voor een overkoepelend verhaal en tot de vaststelling dat gedrag en cultuur een onderstroom is die separaat aandacht behoeft.

Op basis hiervan gaan zes werkgroepen, opnieuw geleid door duo's de verdiepingsslag in, geholpen door nieuwe mensen uit de organisatie. Zo ontstaat geleidelijk een steeds groter wordende en enthousiaste 'beweging', die steeds meer zichzelf ook in beweging houdt.

Sleutelresultaten zijn de moed om het lastige gesprek aan te gaan en de onderzoeksvaardigheid die tijdens het traject is ontwikkeld, waarbij in principe elk gevoelig issue in dit kader open met elkaar onderzocht kan worden en opgelost dan wel gehanteerd.