Feiten en perceptie

Ingewikkelde zaken eenvoudiger maken. Daar ben ik van. Maar ik ben evenzeer voor de erkenning dat sommige vraagstukken veelkoppige monsters zijn, die je niet zomaar plat kunt slaan.

Een voorbeeld. Recent las ik een boeiend artikel in de Volkskrant over eenzaamheid. 70% van de Nederlanders vindt dit een groot probleem. Elders ziet men het inmiddels al als epidemie, met gevaar voor de volksgezondheid. En iedereen denkt vooral aan ouderen. In werkelijkheid blijft de omvang tamelijk stabiel en is het geen ouderdomskwaal. Onderliggende oorzaken zijn zeer divers.

Mijn inmiddels overleden moeder vertelde me dat ze nooit iemand zag. Als ik haar dan vroeg wie er wel langs was geweest, kwam er een hele rij namen. Het gemis van mijn overleden vader kon met geen honderd bezoekjes worden opgelost. Feiten en perceptie. Allebei relevant.

Ingewikkelde vraagstukken vragen om verdieping. Om ervoor te zorgen dat een goed besluit wordt genomen over de aanpak van elk van de onderliggende oorzaken.

Regelmatig worden ingewikkelde vraagstukken onterecht platgeslagen. Of is er sprake van tunnelvisie. Het verschil tussen feiten en perceptie wordt vaak onvoldoende meegenomen in het zoeken naar oplossingen.

Lees hier het artikel in de Volkskrant: De epidemie van eenzaamheid is net zo schadelijk als roken