Parool plaatst opiniestuk over Raad van Toezicht

Vrijdag 1 december plaatste het Parool paginagroot mijn opiniestuk over de scherpere blik die nodig is bij de samenstelling van een raad van toezicht. Aanleiding voor mijn artikel was een eerder stuk in het Parool over de rol van de raad van toezicht bij het Stedelijk Museum. Verschillende voorbeelden in dat stuk lieten namelijk precies zien waar het aan schort bij de samenstelling van zo'n raad. Want op deskundigheid, diversiteit en onafhankelijkheid is nog veel te winnen. In mijn artikel zoom ik daar verder op in, aan de hand van de volgende drie vragen.

Hoe kun je toezicht houden als niemand in de raad weet hoe een museum geleid moet worden? Hoe krijg je scherpte in de discussie als de leden van de raad vooral uit de enigszins gesloten wereld van kunst, boegbeelden en beroepsbestuurders komen. En hoe kun je vrij en adequaat handelen in lastige omstandigheden als je een persoonlijke afhankelijkheid voelt bij de functie?

Drie vragen die bij besluitvorming over de samenstelling van een raad nadrukkelijk meer aandacht nodig hebben.

Lees hier het hele artikel:

https://www.parool.nl/columns-opinie/selectie-raad-van-toezicht-stedelijk-moet-scherper~bb8397f3/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F