Besluitvorming en innovatie - Inleiding bij NEVAP op 17 januari

Ga jij ook weleens naar een seminar, workshop of masterclass? En heb je dan vooraf scherp wat je komt 'halen'? Voor mij als deelnemer zijn er min of meer twee smaken. Die me ook als spreker weer richting geven.

De afgelopen jaren woonde ik op (on)regelmatige basis bijeenkomsten bij. Door wervende teksten nieuwsgierig gemaakt. Soms werd ik er blij van, maar er was ook teleurstelling. Waar lag dat nu aan

Grote seminars met 'key note speakers' pakten nogal wisselend uit. Dan was ik op zoek naar sprekers met een doordachte en oorspronkelijke visie op een complex onderwerp. Prikkelend en bijdragend tot nieuwe inzichten. Zoals Jan Rotmans me ooit 'begeisterde'. Maar vaak was de dag-oogst mager. Veel entertainment en (te) weinig inhoud.

Kleinschaligere interactieve bijeenkomsten werkten voor mij beter. Met een groep geïnteresseerden inhoudelijk de diepte opzoeken. Dan leer ik.

Ook voor betere besluitvorming is 'internaliseren' nodig. Daarom kies ik als spreker meestal voor workshop settings. Maar een 'combi' blijkt ook prima te werken. Spreken voor een groter gezelschap, wat zich vervolgens, gevoed met jouw kennis, in kleinere groepen verdiept in hun eigen complexe uitdagingen. Met dank aan Ilja Werkhoven, directeur van NEVAP.