Hoe krijgen we overeenstemming over deze lastige kwestie, gegeven de tegengestelde belangen?

Een ingewikkeld en gepolariseerd vraagstuk wordt vlotgetrokken en met betrokkenen komen we tot een gedragen en gezonde uitkomst.

Een bedrijf waar het jaren financieel voor de wind is gegaan wordt geconfronteerd met een veel lastiger markt waarin definitief sprake is van neerwaartse druk op de verdiensten. Tegelijkertijd nemen de personele kosten relatief gezien sterk toe. Hoewel er al veel is gebeurd, ontkomt het bedrijf er niet aan om de pensioenregeling te versoberen, in het belang van de continuïteit van het bedrijf.

Op het moment dat ik erbij word betrokken zijn de verhoudingen sterk gepolariseerd. Medewerkers en hun vertegenwoordigers vertrouwen de directie niet en andersom. Ik kies voor het open en onderzoekende gesprek en beschouw het als een lastig vraagstuk waarvoor je samen een redelijke oplossing moet vinden, die aansluit bij wat er elders in de maatschappij gebeurt. Dat kost tijd en die neem ik ook.Naast het doorgronden van het inhoudelijke vraagstuk probeer ik aan beide kanten de onderliggende drijfveren en emoties te begrijpen.

Dit gezamenlijk optrekken en hersenkraken leidt leidt tot een uitkomst die door alle betrokken partijen als redelijk wordt gezien. Dat uiteindelijk een overgrote meerderheid van de medewerkers akkoord gaat met deze versobering van hun arbeidsvoorwaarden komt vooral door de wijze waarop de uitkomst tot stand is gekomen, waarbij onderling begrip en respect leidend waren.

Hoe zorgen we voor een zorgvuldige start van onze nieuwe maatschap?

Van gezellig, we kennen elkaar toch, naar gezamenlijke ambities en werkafspraken.

Een van de partners van een nieuw op te richten professionele maatschap is uit ervaring wijs geworden. Hij is partner geweest in verschillende maatschappen en vaak bleken aannames, over de manier van werken of het ambitieniveau, in de praktijk toch anders uit te pakken. Soms met het uiteenvallen van de maatschap als gevolg. Hij wil het dit keer anders doen. Met een plezierige maar serieuze startbijeenkomst, waarin ambitie en manier van samenwerken centraal staan.

Tijdens die startbijeenkomst, die door mij wordt begeleid, blijken de partners elkaar toch nog niet zo goed te kennen als ze dachten. Ambities op omvang, personele samenstelling en portfolio van de nieuw op te richten maatschap komen expliciet aan de orde en ieders gebruiksaanwijzing en wederzijdse verwachtingen in de samenwerking worden open en met humor besproken. Daarover worden ook meteen praktische werkafspraken gemaakt. Dit alles versterkt de onderlinge verbinding.

Vooraf waren er partners die externe begeleiding wat overbodig vonden. Na afloop geven zij echter aan dat op deze manier starten, met een externe begeleider die de doelstellingen van de bijeenkomst bewaakt, meerwaarde heeft. Zo kan elk van de partners gewoon meedoen aan het gesprek en hoeft niemand tegelijkertijd de voorzittersrol te spelen. Bovendien stelt een buitenstaander de vragen die je jezelf niet meer stelt. Het leidt tot een doordachte, doorleefde en vooral vliegende start.

Hoe komen we als nieuw bestuur tot een passende gezamenlijke ambitie?

Hoe een geheel meer wordt dan de som der delen.

Een belangenvereniging voor ondernemers heeft nog niet zo lang geleden een volledig nieuw bestuur gekregen. Dit bestuur wil met elkaar een goede start maken, waarbij ze vanuit het definiëren van hun gedeelde ambitie ook meer een team willen worden met gezamenlijk eigenaarschap voor die ambitie.

We beleggen een bijeenkomst van een halve dag, die ik structureer en begeleid, vanuit het beoogde resultaat. De dialoog is diepgaand over 'waar zijn wij van'? Waarom worden ondernemers lid? Hoe was dat in het verleden? En past dat nog wel bij de nieuwe, jonge bedrijven die zich inmiddels in ons werkgebied vestigen?

Worden zij lid voor de 'service' die we leveren of voor de belangenbehartiging richting overheid? Worden ze lid om te netwerken, nieuwe klanten of partners te vinden of omdat ze zich gewoon thuis voelen bij het 'no nonsense' ondernemerschap, wat het gebied juist zo kenmerkt? Als 'vriend van', als lid van een community?

Het scherp krijgen van die mogelijke motieven creëert een stevige basis voor 'waar zijn wij van' en richt zo ook de vervolgbeslissingen van het bestuur. Bovenal wordt het makkelijker nieuwe leden te enthousiasmeren om zich aan te sluiten. Voor die ledenwerving organiseren we nog een korte vervolgbijeenkomst om de organisatie daarvan goed in te richten.

Het bestuur is nu eensgezind en daadkrachtig aan de slag.

Willen we ons bedrijf wel verkopen en zo ja, onder welke voorwaarden?

Van target naar de driver seat

De drie eigenaren van een succesvol bedrijf worden al een tijdje intensief benaderd door externe partijen met koop-interesse. Er zijn inmiddels verschillende gesprekken geweest, maar de eigenaren zoeken nog naar de rationale. Is externe financiering wel nodig voor groei? En als het bijdraagt, waar leveren we aan de andere kant dan op in? Wat betekent het voor onszelf?

Met elk van hen spreek ik over hun eigen persoonlijke en professionele ambities en welke rol het bedrijf daarin speelt. Zij blijken daarin verschillend. Een van hen wordt vooral inhoudelijk gedreven en daar kan het bedrijf een relevante rol in blijven spelen. Voor de ander speelt dat minder, hij wil op termijn wel verkopen. De derde eigenaar ziet verschillende mogelijkheden. In eerste instantie ligt een mogelijke 'scheiding der wegen' van de drie oprichters ook gevoelig.

Na de individuele gesprekken zitten we met zijn vieren aan tafel. In dat gesprek toetsen we de verschillende scenario's aan ieders persoonlijke criteria en aan de belangen van het bedrijf. Daar rolt een koers uit die bij alle vier past. De compagnons voelen zich geen target meer, maar zitten nu stevig in de driver seat en weten wat hen te doen staat.