Hoe zorgen we voor een goede overgang van onderneming waarbij de sfeer open en prettig blijft?

Verkoper en kandidaat-kopers als team goed voorbereiden en begeleiden bij de transitie.

De eigenaar van een gerenommeerd bureau in de zakelijke dienstverlening wil zijn bedrijf langzamerhand van de hand gaan doen. Dat succesvolle bedrijf is met liefde helemaal zelf opgebouwd. En dan voelt het fijner om het achter te laten bij mensen die er van houden, dan bij een anonieme investeerder.

Enkele van zijn werknemers hebben wel interesse. Nadat ze op hoofdlijnen hun financiële mogelijkheden hebben verkend lijkt de kans van slagen dusdanig dat er concretere stappen gezet kunnen worden. Maar de definitieve uitkomst is op dat moment nog onzeker. Misschien lukt het financieel niet bij iedereen. Misschien vindt een enkeling het ondernemerschap uiteindelijk toch een brug te ver.

Parallel aan de intensivering van het financiële traject vraagt de eigenaar mij om het ‘transitieteam’, zoals ik het heb genoemd, ook inhoudelijk te begeleiden. Om te voorkomen dat zo’n toch wel spannend traject, waarin je ook ‘tegenover elkaar’ kunt komen te staan, in de onderlinge samenwerking gaat ontsporen.

Ik organiseer daarvoor een gedegen startbijeenkomst waarin de betrokkenen dieper met elkaar kennismaken, hun ambities kunnen schetsen en hun zorgen en twijfels kunnen delen. Op basis daarvan worden afspraken gemaakt over hoe daar de komende tijd aandacht en invulling aan gegeven gaat worden.

Die startbijeenkomst bleek zo waardevol dat mijn hulp gedurende de rest van het traject amper meer nodig was. De verkoop is geslaagd en de plezierige onderlinge sfeer heeft zich alleen maar verder verdiept. In een later stadium haak ik mogelijk nog eens aan om te helpen bij ieders nieuwe rolinvulling.