Hoe kunnen we ook onze oudere medewerkers in hun ontwikkeling blijven ondersteunen en hun kennis en ervaring beter benutten?

Met een actieve werkgroep van vijftigplussers concrete verbetervoorstellen ontwikkelen en daarmee ook een hernieuwd gevoel van waardering bij alle ‘plussers’ tot stand brengen.

In een grote professionele organisatie gaat de aandacht van oudsher vooral naar de jonge instroom. Elk jaar komen er veel pas afgestudeerden in dienst en daar wordt van alles voor opgetuigd. Voor de oudere garde zijn de ontwikkelingsmogelijkheden echter beperkt. Bovendien hebben ze het gevoel dat hun potentieel door de organisatie onvoldoende wordt benut.

Twee ‘plussers’ nemen het initiatief, interviewen een groep van vijftien random gekozen collega-plussers en vatten de uitkomsten in een startdocument samen. Met de aanknopingspunten in dat startdocument willen de initiatiefnemers, samen met de geïnterviewden, verbetervoorstellen ontwikkelen. Voorstellen waar zowel het bedrijf als de plussers zelf iets aan hebben.

Ze vragen mij om dat proces te begeleiden. Als werktitel voor dat proces bedenk ik ‘Wijsheid komt met de jaren’. Een lichte, maar tegelijkertijd serieus bedoelde naam, die ook de aanpak karakteriseert.

We organiseren verschillende bijeenkomsten. Deels met de kerngroep en deels met alle plussers uit het bedrijf (dat zijn er meer dan tweehonderd). Zo ontstaan er concrete verbetervoorstellen, die worden gedragen door de hele groep vijftigplussers. Minstens zo belangrijk: elke plusser voelt zich (weer) gezien.  

Dit traject levert zoveel op dat het bedrijf zo’n zelfde bottom-up-aanpak nu ook voor andere thema’s gaat gebruiken.