Hoe ‘pingpongen’ tot onverwacht mooie besluiten kan leiden

De meeste mensen kijken graag nog eens terug op hun zomervakantie. Om even na te genieten. Maar terugkijken biedt je ook prikkelend ‘studiemateriaal’. Want een vakantiegezelschap is een microkosmos, waarin in de hele dag wordt onderhandeld en beslissingen worden genomen. Soepel of wat moeizamer. Met blije en minder blije reisgenoten.

Hoe groter het gezelschap, hoe ingewikkelder. Zeker als afwijken niet wordt geaccepteerd. ‘Alle neuzen dezelfde kant op’ draagt dan meestal niet bij aan de collectieve feestvreugde.

Met zijn tweeën reizen is een stuk simpeler. En heldere uitgangspunten helpen ook. Zo kamperen we graag, maar alleen bij mooi weer en hoef ik niet persé mee te gaan zwemmen.

Het meest fascinerend is het ‘pingpongen’, zoals we ons besluitvormingsproces noemen. Ons reisprogramma komt tijdens de vakantie namelijk pingpongend tot stand. De een suggereert wat, de ander borduurt daarop voort en vervolgens ontstaat er al pingpongend een briljante uitkomst die geen van ons van tevoren had bedacht.

Pingpongen is bij uitstek iets voor duo’s. Zoals de twee eigenaren van een bedrijf, een tweehoofdige directie of een ander professioneel duo. Je kunt er onverwacht mooie resultaten mee bereiken.