Het gaat goed, we zijn succesvol, maar we blijven hollen: tijd voor een reset

Naar een gericht plan voor externe koers, onderlinge taakverdeling en team.

Een familiebedrijf in de zakelijke dienstverlening draait uitstekend. Vader en dochter zitten beiden in de directie van het bedrijf. Ze stelden vast dat het tijd werd voor een reset, zoals vader het noemde. Zijn we nog op de goede weg, nemen we nog de juiste beslissingen. Sturen we het team wel goed aan en past de samenstelling van het team nog steeds? Een bijkomend aspect is het feit dat vader over een paar jaar zou willen terugtreden.

Ze besluiten mij in te schakelen voor die reset. Ik spreek met elk van hen afzonderlijk over hun persoonlijke ambities en de ambities met het bedrijf. En vervolgens zitten we met zijn drieën. We stellen vast dat het voor de omvang van de organisatie niet goed is om te veel initiatieven tegelijk te ontplooien. We definiëren de kern en ambitie van het bedrijf, de basis voor beslissingen over de toekomstige koers van het bedrijf.

Bovendien definiëren we de elementen van een meerjarenplan op drie thema’s: de groei in de markt, hun onderlinge taakverdeling, en het team. Het eigenaarschap voor elk van de sub-thema’s bepalen we ook direct.

Vader en dochter hebben weer overzicht en kunnen nu onderbouwde beslissingen nemen en gericht werken aan de zaken die prioriteit hebben.