Behulpzaam ‘hokjesdenken’

Herkenning is een krachtige emotie. Zo vind ik het leuk als ik iemand tegen kom die ook op het Canisius College in Nijmegen heeft gezeten of bij Volvo heeft gewerkt. Dat schept een band. En dat gevoel is nog sterker bij vakgenoten. Want uit mijn tijd zijn dat er maar weinig. Wie ging er nu afstuderen in de statistiek? Dan was je toch wel erg ver heen.

Zo word ik er blij van als Jan Latten in het Parool staat. Net zo’n exoot als ikzelf. Die op zijn manier pleit voor hokjesdenken. En dan bedoelt hij iets heel anders dan wat in de volksmond gebruikelijk is. Hij pleit voor analyses, voor een inhoudelijk gesprek, met feiten als onderlegger.

Dat kan al met heel simpele technieken, die we in mijn tijd bij Volvo ‘Seven Tools’ noemden. Gewoon afpellen en uiteenrafelen, kijken wat er dan gebeurt en het er met elkaar over hebben.

Inmiddels is statistiek hip en heet het ‘data analytics’. Daar hangt helaas ook een aura van complexiteit omheen. Laat je hierdoor niet van de wijs brengen. Ook nu begint het gewoon met simpele dwarsdoorsnedes, die je al veel kunnen vertellen. En vooral met goed blijven nadenken.