Over logica, eerlijkheid en vertrouwen

“Weet je, Marianne, we snappen best dat we wat moeten inleveren. Maar we voelen ons gewoon niet serieus genomen.” Aldus de betrokken medewerkers van een bedrijf in zwaar weer. Er was een heldere rationale. Maar die verdronk in troebele communicatie. En vervolgens stond iedereen met zijn hakken in het zand.

Dit is wat er gebeurt als iets naars je wordt verkocht als een cadeautje.

Een vergelijkbaar gevoel roept de afschaffing van de dividendbelasting bij me op. Een ontluisterend debat, wat vooral draait om memo’s en geheugen, maakt het er niet beter op. Want de vraag waarom die afschaffing zo goed is voor ons land blijft daarmee nog steeds onvoldoende beantwoord.

Besluiten hebben soms vervelende gevolgen. Redelijke mensen kunnen daar over het algemeen toch begrip voor opbrengen, als ze de logica ervan maar inzien. Maar ook bij grotere complexiteit wordt de uitkomst vaak alsnog geaccepteerd. Mits er vertrouwen is in de kennis en integriteit van de beslisser. Ik ben bang dat dit besluit op beide aspecten een onvoldoende scoort.

Citaten van Sheila Sitalsing (VK), Maarten Schinkel (NRC) en Raoul du Pré (VK) op bijgevoegde foto illustreren de stemming.